Killar

Bok, vandringsutställning och programverksamhet
Affisch för utställningen Killar
Fakta: Killar

BOK

Författare: Annica Carlsson Bergdahl
Fotograf: Jerker Andersson
Formgivning: Johannes Molin
Förlag: Carlsson Bokförlag
Utgivningsår: 2007

UTSTÄLLNINGAR

En stor och en liten

Premiärvernissage Göteborgs stadsmuseum 21 mars 2007. Den stora utställningen visades därefter bland annat i Vara konserthus,Arbetets museum, Norrköping, Kalmar läns museum, Teknikens hus i Luleå,

Regionmuseet i Kristianstad, Jönköpings läns museum, Västergötlands museum.

Den lilla visades på 50 platser runt om i Sverige. På bibliotek, skolor, kyrkor, kulturhus, och festivaler.

FÖREDRAG

Jag och Jerker Andersson föreläste om projekt Killar cirka 150 gånger för elever på högstadiet, gymnasiet och för konfirmander, för rektorer och lärare, fritidsledare och socialarbetare.

Projekt - Killar

Bok, vandringsutställning och programverksamhet

Det var många gånger under intervjuerna med tonårstjejerna i projekt 100 procent tjejer som jag tänkte: Undra hur det är att vara ung kille idag? Så sällan röster om hur det känns och är kommer fram, bortom mediernas bilder av unga killar som kriminella eller högpresterande inom idrott. Därför drog jag igång projekt Killar

”Många gånger tänker jag: Fan att jag inte kan gråta, för det känns mycket lättare när man gråter men jag kan inte.”

Kay 18 år

”Jag tror att det är lika svårt att vara kille som tjej. Det är bara olika dimensioner av problem.”

Alexander 18 år

”Man ska vara fin. När jag ser bilder med fina muskler, fin kropp som Zlatan på reklam, då vill jag också bli som han. Det är jobbigt och jag tycker synd om dom tjocka.”

Koroush 19 år

”Det är asbra att vara kär, längtar lite just nu.”

Patrik 15 år

Boken

Underlaget till Killar är: Intervjuer med 74 killar, den yngste 14 år den äldste 21 år. De berättar själva om kärlek, sex och drömkvällar. Om utseendefixering och vältrimmade kroppar. Om jämställdhet. Om rädslor, oro och annat som är jobbigt. Generöst och öppet delar de med sig av sin syn på livet och av sina livserfarenheter.

Projekt Killar är ett unikt och nyansrikt tidsdokument.

Vandringsutställning

Underlaget till utställningen är de intervjuer och fotografier som producerades för boken.

En större (100 kvm) vandringsutställning för museer visades på 15 platser i Sverige mellan 2007 – 2011 och en mindre (30 kvm) visades på 50 platser, på bibliotek, på Kulturhus, i skolor.

Programverksamhet

Där utställningarna ställdes ut arrangerade jag programverksamhet med unga i fokus. Ofta i samarbete med arrangör som visade utställningen och med Sensus studieförbund. Om kroppen, om kärlek och sex… Alltid med unga i panelen och publiken och med professionella samtalsledare.

Jag inledde också ett samarbete med Utbildningsförvaltningen i Göteborg som köpte in klassuppsättningar av boken Killar och boken Brudar till samtliga kommunala gymnasieklasser i Göteborgs stad. De finansierade även genuspedagoger för visningar av utställningarna när de visades på Frölunda kulturhus (den stora) och när den lilla utställningen visades på olika bibliotek runt om i Göteborg.